فهرست مطالب

انجام کارها را جالب و خوشایند کنید:

وقتی برای فرزندم  داستان تعریف می کردم، حواسش از کار کسل کننده‌ی شستن ظرفها پرت می‌شد و با علاقه ی بیشتری به کارش ادامه می داد.وقتی می گفتم شما باید کارت را ظرف پنج دقیقه تمام کنی، او اصلا احساس خستگی نمی کرد و وقتی به او می گفتم که نوبت من است که کار کنم و من از شما انتظار ندارم بیش از حد کار کنید، خیالش راحت می شد. اما اکنون که کمی  بزرگ شده است ، دیگر تقریبا  از کار سخت هراسی ندارد و خوب می دانند که چطور می تواند از کارش لذت ببرد.

هنوز خوب بچگی خودم را به خاطر دارم؛ آن روزها من در یک خانواده ی شش نفری زندگی می‌کردم و هفته ای دو بار مجبور بودم ظرفها را بشویم.

درست است که من فقط هفته ای دو بار این کار را انجام می دادم، اما همان دو بار هم برایم خیلی آزار دهنده بود و فکر می کردم همیشه من ظرف ها را می شویم. من هیچ وقت از انجام دادن این کار لذت نمی بردم. فکر می کردم همه از انجام دادن این کار لذت می بردند و این کار فقط برای من سخت است.

شاخ قول؟!

فرزندان  فکر می کنند، وقتی مشغول انجام کاری هستند، شاخ غول را شکسته اند و پیش خودشان می‌گویند: “وای،همیشه من دارم کارها را انجام میدهم.” اما اگر به ان ها کمک کنید، آن ها یاد می گیرند چطور از انجام دادن کاری لذت ببرند و بعدها وقتی بزرگتر شدند و به مدرسه رفتند، انجام کارهای مدرسه نیز برایشان لذت بخش می شود.

انجام کارها را برای بچه ها هیجان انگیز کنید

تا قبل از سن هفت سالگی، باید خیلی مراقب فرزندان  باشیم. باید سعی کنیم فرزندان  بین سن هفت تا چهارده سالگی با انجام فعالیت های مختلفی مثل بازی کردن، آواز خواندن، کاردستی درست کردن، نقاشی کردن و نواختن موسیقی، ورزش کردن و انجام کارهای مدرسه، لذت ببرند و ان ها را مجبور به انجام کارهایی که علاقه ندارند نکنیم.

اما توجه داشته باشید که کارهای کوچکی مثل تمیز کردن خانه و انجام کارهای عمومی خانه آنقدر شاق و طاقت فرسا نیستند که فرزندان  از عهده ی آن ها بر نیایند. اگر می خواهید بدانید که انجام دادن چه کارهایی از توان فرزندان  بر می آید، بهتر است به مخالفت های ان ها توجه کنید و ببینید از انجام دادن چه کارهایی خیلی بدشان می آید. شاید پدر و مادرها باید یاد بگیرند که چطور قدم به قدم پیش بروند.

با این کار فرزندان  شاد و پرانرژی می شوند و وقتی بزرگتر شدند، آماده اند تا بدون خستگی مسئولیت های بزرگتر را بپذیرند. اما اگر در بچگی آنها را مجبور کنید کار کنند در حالیکه آن ها از انجام دادن آن کار لذت نبرند، هرگز یاد نمی گیرند که از کارشان لذت ببرند و وقتی به سن نوجوانی رسیدند مرتب از زیر کار فرار می کنند. اگر هم به زور کاری انجام دهند، از انجام دادن آن لذت نمی برند.

چندین قرن پیش، فرزندان  مجبور بودند در کارخانه ها کار کنند، اما به تدریج مردم فهمیدند که نباید از فرزندان  بیگاری بکشند؛ ما نیز باید بدانیم که نباید در خانه از فرزندانمان زیاد کار بکشیم. این وظیفه ی والدین است که وسیله ی رفاه فرزندانشان را فراهم کنند و فرزندان  در این مورد مسئولیتی ندارند.

در حدود سن هفت سالگی فرزندان  کم کم به چیزهای دیگری نیاز پیدا می کنند. آن ها نیاز دارند در کنار خانواده و دوستانشان باشند، با ان ها بازی کنند و از زندگی شان لذت ببرند. در این سن است که فرزندان  یکی از مهمترین مهارت های زندگی، مهارت شاد بودن و شاد زندگی کردن را یاد می گیرند.

باید توجه داشته باشید که این وظیفه ی والدین است که وسیله ی رفاه فرزندانشان را فراهم کنند و بچه ها در این مورد مسئولیتی ندارند.

انچام کارها را برای کودکان خوشایند کنید

بیشتر انسانها نمی دانند که چطور باید شاد باشند و زندگی شادی داشته باشند. این بدان دلیل است که ان ها در دوران کودکی خودشان یاد نگرفته اند که انسان های شادی باشند و از زندگی شان لذت ببرند.

شادی مهارتی است که باید آن را بیاموزیم:

کودکان در سن هفت تا چهارده سالگی این مهارت را می آموزند. اگر قبل از سنین نوجوانی به فرزندان  مسئولیت و کار زیادی بدهیم، یاد نمی گیرند که در زندگی شان شاد باشند و بعدها نیز انسان های شادی نمی شوند. این گونه افراد در آینده یا از کار دل زده می شوند و یا زمانی که باید مسئولیت پذیر باشند و به دنبال کار بروند، مشغول تفریح و خوش گذرانی می شوند. گروهی نیز کار می کنند اما آنقدر در کارشان جدی هستند که اصلا از ان لذت نمی‌برند.

بسیاری از والدین فکر می کنند که باید به فرزندانشان یاد بدهند سخت کوش باشند و حسابی کار کنند اما این کار ان ها اشتباه است. فرزندان  این کار را از طریق مشاهده ی رفتار و کردار والدین خودشان یاد می گیرند. فرزندان  همه چیز را از راه تقلید کردن، بهتر یاد می گیرند.

با دیدن کارهای پدر و مادرشان، آن ها کم کم کارهای والدینشان را تقلید می کنند. اگر پدر و مادرها این مطلب را بدانند می‌توانند با خیال راحت به کار خودشان مشغول باشند و محیط را به گونه ای فراهم کنند که فرزندان  در نهایت آرامش و شادی به سر ببرند و کودکی خود را پشت سر بگذارند. پس تا قبل از سن نوجوانی نباید کودکان را به انجام کارهای سخت مجبور کرد.

برای دریافت مشاوره ی تخصصی در زمینه ی کوچینگ(coaching) و حل کردن هرگونه چالش با فرزندانتان با ما تماس بگیرید.

مطالب مرتبط :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کوچ اکسپشنال

کوچ پروفشنال

سبد خرید
ورود

حساب کاربری ندارید؟

ورود به حساب کاربری

وب سایت استاد محمد مهدی زمان وزیری