کوچینگ زندگی
شرایط موفقیت چیست؟
از نظر شما شرایط مناسب برای موفق شدن شامل چه المانهایی میشود؟ آیا کوچینگ نقشی در موفقیت و قرار گرفتن در مسیر صحیح موفقیت دادر یا خیر؟
من با تخصص خود در زمینه کوچینگ به شما میگویم هر آن چیزی که فرد برای موفقیت به آن نیاز دارد درون خودش هست. وقتی انسانها برای موفقیت به عوامل خارج از درون خودشان روی میآورند، همیشه در انتظار اتفاقی خوب در بیرون از خودشان هستند. درصورتیکه هر چیزی که در انتظار دریافت آن از جایی بهغیراز درون خودت هستی را نخواهی یافت.
افرادی که این موضوع را درک میکنند قطعاً موفقتر عمل خواهند کرد. کسانی که با درون خود بهدرستی ارتباط نمیگیرند، سرگرم سروکله زدن با آسیبها و مشکلات میشوند که ناشی از طرز تفکر غلط خودشان است.
کوچینگ به چه معناست؟
کوچینگ یعنی آزادکردن توانمندیهای بالقوه افراد. ما بهجای اینکه به افراد بیاموزیم به آنها کمک میکنیم که یاد بگیرند. این مسئله بسیار مهمی است که خود فرد در مورد موضوعی خاص به نتیجه برسد. اگر میخواهیم فردی موفق شویم باید ابتدا خودمان به این نتیجه برسیم، نه اینکه دیگران ما را به این نتیجه برسانند.
هنر کوچینگ در این است که به شما کمک میکند خودتان یاد بگیرید و بفهمید که از کجا باید شروع کنید و تا کجا میتوانید حرکت کنید. گاهی اوقات انسانها بهخاطر اینکه دیگران به آنها توصیه میکنند و میخواهند به آنها کمک کنند اهدافی را انتخاب میکنند که مال خودشان نیست! انتخابهایی میکنند که نمیدانند در نهایت باید کجا باشند و یا تا چه مسیری و تا چه حدی باید حرکت کنند.
ما در کوچینگ به افراد کمک میکنیم که خودشان یاد بگیرند. به آنها یاد نمیدهیم.
اهمیت کوچینگ:
اگر بخواهیم شنا کنیم، قبل از آن باید شناکردن را یاد بگیریم. اگر بخواهیم زبان دومی را یاد بگیریم، باید آموزش ببینیم. همانطور که میدانید برای انجام هر کاری نیاز داریم اصولش را یاد بگیریم. اما آیا در این میان به اهمیت آموزش برای بهتر زندگیکردن آگاهیم؟
برای داشتن یک زندگی خوب و موفق و قرارگرفتن در مسیر تواناییها و استعدادها و لذتبردن از خود باید شخصی آگاه در کنارتان باشد. کسی که به ما یاد بدهد چه کسی هستیم؟ چه توانمندیهایی داریم؟ و کمک کند توانمندیهای بالقوه در ما رشد کند و در مسیر استعدادهایمان قرار بگیریم و لذت ببریم.
لذت واقعی را زمانی تجربه میکنیم که اثری را در دیگران به وجود میآوریم. این شیوهٔ حقیقی کوچینگ است. همه ما احتیاج داریم یک نفر از بیرون به ما نگاه کند. از تمام زوایا! ما فقط میتوانیم به قاب پیشروی خود نگاه کنیم. درصورتیکه نیاز داریم متوجه هر چیزی در هر جهت از اطرافمان هم باشیم!
کوچ از بیرون به شما نگاه میکند. او تمام ابعاد شما را بدون احساسیشدن مدنظر قرار میدهد. دید کاملتر و درستتری از شما دارد. خیلی وقتها که به افراد نگاه میکنیم، عملکردشان را بررسی میکنیم، و با آنها صحبت میکنیم، کاملاً متوجه میشویم که از روی احساس با ما صحبت میکنند. در این گونه مواقع میگویند: من زحمت کشیدم، تلاش کردم و هزار و یک داستان از رنجها و تلاشهای بیثمر به زبان میآورند…
من بهعنوان کوچ در جواب به این افراد میگویم، این کافی نیست. تو برای اینکه جواب بگیری نیاز داری خودت و طرز فکرت را عوض کنی. درصورتیکه اگر خودش به خودش نگاه میکرد به همین تلاشی که کرده بود قانع میشد. خودش در دامنهٔ دید محدودی که داشت آن تلاش را کافی میدانست، و تسلیم میشد. اما زمانی که بهعنوان کوچ از بیرون به او نگاه کنم و عملکردش را ببینم و مقایسهای منطقی بین تلاش و عملکردش انجام بدهم، قدمهای صحیح را به او آموزش خواهم داد.
کوچینگ برای ابعاد گوناگون زندگی:
برای موفقبودن باید در تمام ابعادت رشد کرد. متأسفانه امروز باب شده که خیلی از افراد ادعای این رو دارند که شما را در مسیر مالی به موفقیت میرسانند. شاید هم بتوانند این کار را بکنند. اما این شیوه در درازمدت نتیجه نخواهد داد. چون پول شما رشد کرده و شاید به سطح دلخواه رسیده. اما خودتان رشد نکردهاید.
بسیاری از افراد به ما مراجعه میکنند که از لحاظ مالی در وضعیت بسیار خوبی هستند، اما از لحاظ روحی و روانی بهشدت در وضعیت نابسامانی سر میبرند. میدانید چرا؟ چون رشد در یک بعد اتفاق افتاده. وضعیت مالی رشد داشته، اما خودشان رشد نکردهاند. من بهعنوان یک روانشناس، به شما کمک کرده و شما را کوچ میکنم تا در تمام ابعاد زندگی رشد داشته باشید و همه ابعاد زندگیتان همزمان با هم رشد کنند.
تصور کنید ماشین شما چهارچرخ دارد که این چهارچرخ با هم حرکت نمیکنند. آیا این ماشین میتواند شما را از مسیری گذرانده و به مقصدی برساند؟ آیا سوارشدن در این ماشین به شما حس امنیت میدهد؟ توانید با خیال راحت رانندگی کنید؟
قطعاً نه! اگر جواب شما هم مثل جواب من هست، باید این را متوجه شوید که نیاز دارید در تمام ابعاد زندگی رشد کنید نه فقط در یک بعد. متأسفانه افراد فکر میکنند اول باید دنبال پول باشند و پول همه خوشبختیهایی که میخواهند را به آنها میدهد. درصورتیکه در کوچ ما به افراد یاد میدهیم خودت را رشد بده و مطمئن باش که پول هم در کنار آن خواهد آمد. بهمحض اینکه پول حرکت تو را ببیند به سمت تو جاری میشود. فقط کافی است به پول پشت کنید و حرکت کنید.
دو اصل کلیدی در کوچینگ:
در کوچینگ دو اصل کلیدی داریم. آگاهی و مسئولیتپذیری.
این دوکلمه بسیار مهم و کاربردی هستند. اکثر آدمهای اطراف ما پر از آگاهی هستند. پر از آگاهی از دیگران و محیط اطرافشان. اما از خودشان هیچ آگاهی ای ندارند. خیلی از انسانها میدانند دیگران چه دارند. چه توانمندیهایی دارند. چه موفقیتهایی را کسب کردهاند. اما نوبت به خودشان که میرسد، هیچچیزی نمیتوانند در مورد خودشان بیان کنند.
همیشه زندگی دیگران را بهتر از زندگی خودشان میتوانند ترسیم و تصور کنند. اما نوبت به خودشان که میرسد، چون هیچ آگاهی و علمی ندارند، حرفی هم برای گفتن ندارند. ما در کوچینگ کمک میکنیم که شما نسبت به خودتان آگاه شوید و جهلی که نسبت به خودتان دارید را از بین ببرید.
نکتهٔ دوم، مسئولیتپذیری است. شما یاد میگیرید مسئولیت کارهایی را که بر دوشتان است، به عهده بگیرید. ممکن است مسئولیت گریز باشید. ابتدا آیتمهای موجود را بررسی میکنیم و از دریچهٔ صحیح وارد میشویم. دراینبین مدام به شما یادآوری میکنیم که مسئول تمامی اعمال خودتان هستید و هیچکس به جز خود شما نباید مسئول کارهایتان باشد.
اگر شما امروز موفق هستید و از موفقیت خود صحبت میکنید کاملاً مسئول این پیروزی هستید. اما اگر موفق نیستید، جامعه، تورم، خانواده و هیچکس دیگری مسئول این شکست نیست.
اگر همهٔ ما یاد بگیریم مسئولیت کارهایمان را در زندگی بپذیریم، قطعاً نتیجهٔ مطلوب را به دست میآوریم. ما در کوچینگ به شما در درک عمیقتر از دو واژه آگاهی و مسئولیتپذیری کمک میکنیم.
مسئولیتپذیری و آگاهی:
زوجی که در فیلم بالا مشاهده میکنید خودشان را شناختند و نسبت به خودشان آگاهی پیدا کردند. خانم استعدادهای فوقالعادهای داشت و آقا بسیار توانمند در فروش بودند. آنها کارهای مختلفی را انجام میدادند که ممکن بود ربطی به زمینهٔ توانمندیهایشان نداشته باشد. من، محمدمهدی زمان وزیری بهعنوان کوچ و راهنما به آنها کمک کردم که به خودشناسی برسند. به آنها کمک کردم یاد بگیرند مسئول خودشان باشند.
سیستم جدید کاری آنها تمام توانمندیهای این دو نفر را تحت پوشش قرار میدهد. ما باید استعدادها و توانمندیهای بالقوه را کشف کنیم. درست مثل کاری که برای این زوج انجام شد. تواناییهایی که بهصورت بالقوه در وجود این زوج موجود بود، و ما به لطف خداوند توانستیم آن را کشف کنیم و به فعل برسانیم.
نگاه از بیرون:
ما در کوچینگ یک موضوع بسیار مهم را بررسی میکنیم. موضوع این است که فردی با این ویژگیها چه خروجیهایی باید داشته باشد؟ زوج ما در فیلم بالا پتانسیل بسیار خوبی داشتند. اما به اندازهٔ پتانسیل خروجی نداشتند. وقتی به چنین افرادی از بیرون نگاه کنید، متوجه میشوید این حجم از پتانسیل باید یک خروجی عالی داشته باشد. اما خروجی این خانواده پایین بود. چون خروجیها را بررسی کرده بودیم و از بیرون به این عزیزان نگاه میکردیم، کاملاً شاهد این قضیه بودیم.
مدام عملکرد آنها را با خروجی ایدئال مورد بررسی قرار میدادیم و میگفتیم این جایگاه شما نیست. باید بالاتر از این جایگاه بروید. مسیر و چالشهای جدید مدام تعریف میشد و چالشها روزبهروز بیشتر و سختتر میشدند.
زوج مخاطب ما در این فیلم نمونهٔ کاملی از آگاهی، مسئولیتپذیری و پشتکار هستند. واقعاً باید به آنها تبریک گفت! یک زوج و پدر و مادر عالی که از خوب گذر کرده و با پشت سر گذاشتن چالشها به عالی رسیدند. ما در طی مراحل کوچینگ، تعداد زیادی چالش برای افراد تعریف میکنیم و آنها را با کارهایی که برایشان سخت است یا میترسند با آنها مواجه شوند، مواجه میکنیم.
بهمحض اینکه افراد بتوانند این مسیر را طی کنند و به موفقیت برسند، تازه متوجه میشوند که چقدر توانمند هستند!
گفتگو محوری:
رابطهٔ من بهعنوان یک کوچ با مراجعینم یک رابطهٔ گفتگویی هست. جنس کار من سخنرانی، نصیحت و توصیه نیست. حتی آموزش هم نیست. جنس من جنس گفتگو هست.
مدل گفتگوی سقراطی را میشناسید؟ این مدل، مدل گفتگوی من با مراجعینم است. پرسشهای بنیادین مهمترین بخش از این مدل گفتگو است. در فصل دوم کتاب شخصیت فرزندت را بساز، به تفضیل راجع به پرسشگری صحبت شده و به این موضوع پرداختهام که کسانی که پرسشهای بنیادین از خودشان داشته باشند، بهشدت انسانهای موفقی خواهند بود.
پرسش بنیادین چیست؟
پرسشی که جواب قطعی ندارد. جواب کوتاه ندارد. جوابهای مختلفی دارد و به طرق مختلف میتوان به آن پاسخ داد. میدانید چه پرسشی شامل این پرسش میشود؟ پرسشی که شما جوابش را در خودتان پیدا کنید. نه در دیگران.
من به مراجعینم کمک میکنم که پرسشهای بنیادین از خودشان بپرسند و به آن فکر کنند. بعد از تفکر عمیق آنها میتوانند پاسخها را در خودشان جستجو کنند. در ابتدا زمانی که با پرسش بنیادی کیستی مواجه میشوند، هیچ پاسخی ندارند. اما در طی مراحل کوچینگ پاسخهای عمیق و معناداری را ارائه میدهند که نشان از آگاهی و تغییر در ابعاد مختلف وجودی آنهاست.