فرزندانمان اجازه دارند پاسخ منفی بدهند :
ما باید به فرزندانمان اجازه دهیم که به درخواست دیگران پاسخ منفی بدهند. اما آن ها باید بدانند که این کار را باید با نظارت والدین خود انجام دهند.
اگر به فرزندانمان اجازه دهیم درخواست های خود را آزادانه مطرح کنند و با ما حرف بزنند و در صورت لزوم به درخواست دیگران پاسخ منفی بدهند ،آن ها در خود احساس قدرت و بزرگی می کنند.
اما اکثر والدین این کارها را نمی کنند. چون می ترسند که دادن این گونه آزادی به فرزندانشان، باعث شود آن ها لوس و از خود راضی بشوند. بله! من هم با لوس کردن بچه ها اصلا موافق نیستم. و می دانم یکی از بزرگترین مشکلاتی که امروزه والدین بچه ها دارند، همین مسئله می باشد.
والدین با دادن آزادی های بیش از حد به فرزندانشان آن ها را لوس می کنند. گاهی نیز والدین می دانند که بچه هایشان به آزادی بیشتری احتیاج دارند، اما آن ها نمی دانند که این آزادی را چگونه باید به فرزندان خود بدهند.
با به کار بستن رهنمودهی پیشنهاد شده در این سایت، والدین می توانند از لوس شدن و خودخواه شدن فرزندانشان جلوگیری کنند.
به عنوان مثال آن ها می توانند فرزند خود را مجبور کنند که مدتی تنها بماند و به مشکلاتشان فکر کنند. فقط در صورتی می توان به بچه ها آزادی و اختیارات بیشتری داد که آن ها تحت نظارت و کنترل والدینشان باشند.
اجازه دهید فرزندتان پاسخ منفی بدهد:
اگر به فرزندتان اجازه دهید که به درخواست شما یا دیگران پاسخ منفی دهند، به راحتی می توانید به احساسات نهفته خود آن ها پی ببرید. از این رو به راحتی می توانید بفهمید آن ها از شما چه می خواهند.
منظور من از گفتن این جمله این نیست که همیشه به حرف فرزندانتان گوش کنید و خواسته های آن ها را برآورده کنید. وقتی بچه ها به درخواست شما پاسخ منفی می دهند، ضرورتا آن ها نمی خواهند حرف خودشان را به کرسی بنشانند.
با این کار آن ها از احساسات و خواسته های درونی خود حرف می زنند و می آموزند که چگونه می توانند ارتباط برقرار کنند. آن هم بدون اینکه مجبور باشند خود واقعی شان را از شما پنهان کنند.
«مهارت نه گفتن از مهم ترین مهارت هایی است که باید به کودکتان بیاموزید»
راه های تقویت مهارت نه گفتن در کودکان:
به خانه برگردید:
برای اینکه کودک تان «نه» گفتن را یاد بگیرد، باید از خانه شروع کنید. اگر شما همیشه فرزندتان را مجبور به اطاعت کردن از خواسته های تان می کنید و به محض دیدن واکنش منفی او، عصبانی و پرخاشگر می شوید، نباید انتظار داشته باشید کودک تان به همکلاسی که می خواهد خوراکی هایش را از او بگیرد، نه بگوید. و در آینده در برابر خواسته های غیرمنطقی کسی که دوستش دارد مقاومت کند.
کودک شما از همین امروز یاد می گیرد حق دارد خواسته هایی که از نظرش درست یا منطقی به نظر نمی رسند را رد کند. یا برعکس احساس می کند هیچ وقت و در برابر هیچ کسی حق ندارد خواست خودش را ترجیح دهد.
پس اولین «نه» ای که از کودک تان می شنوید را جشن بگیرید و به خاطر وارد شدنش به یک مرحله تازه رشد، خوشحال شوید.
اگر از او می خواهید لباسی که انتخاب کرده اید را برای مهمانی بپوشد اما به حرف تان گوش نمی دهد، به جای مجبور کردنش و گفتن «یا این کار را می کنی یا به مهمانی نمی رویم!» به او حق انتخاب بدهید. با گفت وگو و همفکری دنبال انتخاب گزینه ای دلچسب تر بگردید.
به موقع نه بگویید:
کودکی که به موقع نه می شنود، مهارت نه گفتن را هم آسان تر کسب می کند. به همین دلیل به جای برآورده کردن همه خواسته های کودک تان در لحظه اعلام شدنشان یا به جای بی جواب گذاشتن آنها، سعی کنید او را گاهی با پاسخ منفی تان روبه رو کنید.
اگر وقتی دست تان بند است از شما آب می خواهد، به او بگویید «الان نمی توانم، باید چند دقیقه صبر کنی!» و اگر وقتی تازه برایش لباس خریده اید به شما برای خرید یک لباس دیگر اصرار می کند، با احترام و آرامش به او نه بگویید. بعد برایش توضیح دهید وقتی نیاز به لباس های تازه داشت، حتما با هم به خرید می روید.
کودکی که به موقع نه می شنود، یاد می گیرد به موقع نه بگوید و بی توجه به شرایط، خواست و امکاناتش خواسته های دیگران را برآورده نکند.
بگویید نه متشکرم:
قرار نیست همه خواسته های کودکتان را اجابت کنید. وقتی به شما پاستیل تعارف می کند و میل ندارید، به جای اینکه از سر ترحم خودتان را مجبور به پاستیل خوردن بکنید، با خنده بگویید «نه، متشکرم».
با درست ادا کردن این جمله به کودک تان یاد دهید که گفتن «نه» به معنای زیر سوال بردن شخصیت او و تصمیم هایش نیست. بلکه تنها به معنای داشتن نظری متفاوت است. برایش با رفتارتان روشن کنید این «نه» گفتن و نه شنیدن قرار نیست هیچ آسیبی به رابطه شما بزند.
کودکی که در جریان این معادلات ساده روزمره، مهارت نه گفتن را یاد می گیرد، در سال های جوانی می تواند به خواسته دوستی که به او سیگار تعارف می کند، بدون ترس از قطع شدن رابطه اش، نه بگوید.
در چنین شیوه ی تربیتی خیالتان راحت است که کودکتان در بزرگسالی هم به توقع های نابجای همسرش در سال ها بعد بدون ترس از به خطر افتادن زندگی مشترکش جواب منفی بدهد.
رکورد بشکنید:
وقتی کودکتان بی وقفه از شما چیزی می خواهد و جواب منفی می شنود، به خاطر بی حوصلگی یا ترحم حرف تان را عوض نکنید.
در چنین شرایطی هر چند بار که لازم است، به خواسته ی او پاسخ منفی دهید و با خوش خلقی به او یاد دهید قرار نیست تکرار خواسته کسی، تصمیم او را تغییر دهد. و درصورتی که منطق و احساسش به او می گوید باید پاسخ منفی دهد، دلیلی ندارد به خاطر پافشاری دیگران حرفش را عوض کند.
امیدوارم با بکارگیری این مطلب تربیتی و سایر تکنیک های کاربردی و رابطه مدار که در کارگاه ها مطرح نمودم از تربیت فرزندتان لذت ببرید.
دوستدار شما: محمد مهدی زمان وزیری