پنج پیام مهمی که باید به فرزندان خود منتقل کنید:
اگر می خواهید فرزندانتان افراد جسور و قوی ای باشند و استعدادهای خود را شکوفا سازند تا بتوانند با مشکلات زندگی رو به رو شده و راه حل مناسبی برای ان ها پیدا کنند ،همیشه این پنج پیام مهم را به آنها انتقال دهید. این پنج رهنموداصلی عبارتند از:
- بچه ها با هم فرق دارند، آن ها را با هم مقایسه نکنید.
- اگر اشتباهی از او سر می زند، باز هم چندان مهم نیست. او را سرزنش نکنید.
- آن ها می توانند احساسات منفی خود را به راحتی نشان دهند.
- اشکالی ندارد که آن ها بخواهند در زندگی به چیزهای بیشتری برسند و از ما چیزی بخواهند.
- اگر آن ها به درخواست دیگران پاسخ منفی بدهند، اشکالی ندارد. اما باید همیشه بدانند که پدر و مادر حرف اول را می زنند.
«در این مطلب می خواهم در خصوص دومین پیام نکاتی را خدمتتان ارائه دهم»
همه ی بچه ها اشتباه می کنند:
همه ی بچه ها اشتباه می کنند. این امری است کاملا طبیعی. اگر از فرزندان شما خطایی سر می زند، تقصیر آن ها است. این مسئله ای است کاملا طبیعی.مگر این که عکس العمل شما به گونه ای باشد که آن ها فکر کنند در هیچ شرایطی نباید خطایی از آن ها سر بزند. والدین باید این اصل کلی را با پذیرفتن خطاها و اشتبا ه های خودشان آموزش دهند.
بهترین شکل ممکن این است که وقتی با دیگران یا فرزندانشان معاشرت دارند، امکان بروز خطا و اشتباه بدون سرزنش فرزندان را به آنها بیاموزند.
وقتی والدین معذرت خواهی می کنند:
وقتی بچه ها می بینند که والدینشان به راحتی به خاطر اشتباهات خود از دیگران معذرت خواهی می کنند، آن ها نیز یاد می گیرند که وقتی اشتباهی از آن ها سر زد، اشتباهشان را بپذیرند و معذرت خواهی کنند. بنابراین بچه ها از والدین خود الگو می گیرند. نه اینکه فقط امر و نهی های آن ها را دنبال کنند .با این کار نه تنها بچه ها مسئولیت پذیری را یاد می گیرند ،بلکه کم کم به ارزش معذرت خواهی نیز پی می برند.
فرزندان در عکس العمل ها و واکنش های پدر و مادرانشان این مسئله را یاد می گیرند که باید خودشان را دوست داشته باشند. وقتی پدران و مادران نسبت به اشتباهات فرزندان عکس العمل مناسبی نشان می دهند، آن ها نیز می آموزند که باید خودشان را ببخشند.
وقتی بچه ها را به خاطر کار بدشان تنبیه نکنیم و آن ها شرمنده ی ما نشوند، بیشتر به ارزش خودشان پی می برد و اشتباهاتشان را قبول می کنند.
والدین برای یاد دادن این مهارت به فرزندانشان باید مدام به آن ها بگویند که خودشان نیز در زندگی اشتباهات زیادی مرتکب شده اند. با وجود این هنوز دیگران ان ها را دوست دارند.اگر بچه ها را مسخره کنیم ویا تنبیهشان کنیم این کار باعث می شود که آن ها نتوانند خودشان را دوست داشته باشند. سرزنش مداوم فرزندان منجر می شود که خود را به خاطر اشتباهاتی که انجام می دهند، نبخشند.
با بکارگیری تکنیک های کارگاه تنبیه و تشویق در این سایت والدین یاد می گیرند که به جای تنبیه بدنی، مسخره کردن فرزندانشان، امر و نهی کردن به آن ها و یا سرزنش فرزندان می توانند از آن ها در مورد اشتباهاتشان سؤال کنند. با آن ها حرف بزنند و از آن ها بخواهند کمی به کارهایشان فکر کنند و یا آن ها را به کارهای خوب تشویق کنند.
محمد مهدی زمان وزیری ، کوچ تربیتی